BAUR Road Show:n osittaispurkausmittausten tulokset Savon Voima Verkko Oy:n kohteessa

Eurolaite ja BAUR demonstroivat Marraskuussa 2017 osittaispurkausmittauksia neljässä keskijänniteverkon kohteessa.

Savon Voima Verkko Oy:n kohtessa mittattiin suhteellisen uusi 20 kV:n AHXAMK-W -maakaapelilinja, jonka pituus oli 907 m ja se sisälsi kaksi 3-vaiheista jatkosta. Kaapelilinjalle suoritettiin häviökerroinmittaukset (TD), joiden tulosten perusteella kaikki vaiheet olivat täysin kunnossa.

Tämän jälkeen tehtiin vielä varmuuden vuoksi myös syvempi osittaispurkausmittaus (PD). Tässä mittauksessa ei myöskään esiintynyt purkauksia.

Molempien mittausten perusteella voidaan todeta, että linja on täysin kunnossa ja seuraavat mittaukset suositellaan suoritettavaksi aikaisintaan 5 vuoden päästä.

Kuva 1. Savon Voima Verkko Oy:n työmaakohde Siilinjärvellä 23.11.2017. BAUR mittalaitteet kytkettyinä mittauksia varten, joiden aikana pakkasta oli noin -6°C.

Työmaalla oli mukana myös muita vieraita: Onninen Oy, Järvi-Suomen Energia Oy, Savon Voima Verkko Oy, Elvera Oy ja tietenkin Eurolaite Oy sekä BAUR Gmbh

Julkaisemme myöhemmin lisää tuloksia muista mittauskohteista.

Asiakkaidemme kommentteja:

Oletteko jo tarkastanut TD ja PD raportit ja onko tuloksista kommentoitavaa?

Kyllä on tarkistettu. Kaapelit olivat hyvässä kunnossa. Raportissa oli kerrottu mitatut arvot ja myös kerrottu arvot, joita lähestyttäessä kaapelissa tai sen varusteissa voi olla jotain vikaa”, vastaa käyttöinsinööri Timo Kiiski, Savon Voima Verkko Oy.

”Ei kommentoitavaa tuloksista. Kunnossahan nuo näyttää olevan”, jatkaa palvelupäällikkö Ville Huttunen, Elvera Oy.

Vastasiko mittalaitteiden käyttöominaisuus ja raportti teidän odotuksianne?

”Mittauksen ajaksi täytyi irrottaa kaapeli kojeistosta, joten se ei nyt ole kovin hyvä ratkaisu käytännössä. Ainakaan vanhoilla kaapeleilla ei mielellään menisi liikuttelemaan yhtään ylimääräistä. Muuten mittaustapahtuma oli simppeli ja varusteet kulkivat henkilöautossa”, kertoo Timo.

”Mittalaitteen käyttö on helppoa, mutta alkuvalmistelut vievät aikaa. Jos kaapeleita ei tarvitsisi irroittaa se olisi parempi”, kommentoi Ville.

Voidaanko BAUR TD ja PD mittalaitteita käyttää vaihtoehtona teidän kaapelinverkon kunnonhallintaan?

”Yksi vaihtoehto on tämäkin”, vahvistaa Timo.

”Kyllä Baur TD ja PD mittalaitteet ovat varteenotettavia vaihtoehtoja kaapeleiden elinkaaren mittauksiin.”, päättää Ville.

BAUR:n ja Eurolaitteen referenssit Suomessa (pdf)